Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 gaat voor coalitie met SP en VVD

27 maart 2014, 11.32 uur · Aangepast 29 maart 2014, 20.12 uur

Omdat de PvdA en GroenLinks alleen samen in een college willen, heeft D66 nu een coalitie met de VVD en SP voor ogen.

Dit heeft informateur Alexander Rinnooy Kan donderdagmorgen laten weten op een persconferentie. Een coalitie van drie partijen is de meest wenselijke variant voor alle partijen, stelde Rinnooy Kan. Want een coalitie met vier partijen zou een te kleine oppositie tegenover zich hebben. 

D66 wil graag verder met een sociaal-liberale coalitie. Met aan de ene kant de VVD en aan de andere kant GroenLinks, de PvdA of de SP.

SP én VVD
Zowel de VVD als de SP zien deze optie wel zitten. GroenLinks en de PvdA willen echter graag verder met een coalitie bestaande uit hun partijen met D66. D66 wacht het als grootste partij niet af en kijkt nu dus naar de optie met de VVD en de SP.

De VVD heeft tijdens de campagne aangegeven een coalitie met de SP niet zo te zien zitten. 'De VVD is voor een coalitie waar de VVD wel in zit, en ik denk niet dat het een coalitie zal zijn waar de VVD en SP gezamenlijk in zitten', zei lijsttrekker Eric van der Burg over eventuele samenwerking.

Fractieleider Jan Paternotte van D66 geeft PvdA en GroenLinks een paar dagen de tijd om zich te herbezinnen. 'Het is jammer dat ze geen inhoudelijke gesprekken met ons willen voeren.' Als de partijen hun standpunt niet veranderen, gaat D66 verder praten met SP en VVD.