Stad

NL
V

Zo'n 250 aangiften tegen Geert Wilders

29 maart 2014, 18.27 uur · Aangepast 1 april 2014, 16.33 uur

Op het August Allebéplein in Nieuw-West staat zaterdagmiddag een rij mensen die aangifte komen doen tegen Geert Wilders. De politie heeft extra balies ingericht en extra agenten ingezet om alle aangiftes op te nemen.

Die voorbereidingen werden getroffen naar aanleiding van een oproep op Facebook, onder de noemer Amsterdam doet aangifte tegen Geert Wilders. Inmiddels hebben zo'n 500 mensen op het medium aangegeven inderdaad aangifte te zullen doen. Om 17.00 uur zaterdagmiddag, hebben zo'n 250 mensen dat daadwerkelijk gedaan.

De aangevers waren 'buitengewoon gemêleerd, een afspiegeling van de stad', aldus een woordvoerder van politie. Er waren veel Marokkaanse Amsterdammers, 'maar ook mensen met andere roots, zoals Surinamers en autochtonen'. Zij deden aangifte in verband met de uitspraken die Wilders deed na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.

Toen vroeg hij zijn achterban of die 'minder of meer Marokkanen in de stad wilden', waarop de massa 'minder, minder' scandeerde. Het incident zorgde voor veel maatschappelijke onrust en ophef. Inmiddels hebben enkele duizenden mensen aangifte gedaan tegen Wilders wegens zijn uitlatingen. 

Zaterdag komen daar dus -naar verwachting- nog enkele honderden bij. Behalve bij het August Allebéplein, vindt er een vergelijkbare actie plaats in Utrecht. Ook werd afgelopen dinsdag massaal aangifte gedaan in Nijmegen, na een oproep van het gemeentebestuur. De 500 aangevers moesten toen uren in de rij staan.

We hebben de garage omgetoverd tot massa aangifte ruimte. pic.twitter.com/TJrhEjW6MS

— Mohsin Akalay (@polOostoever) March 29, 2014

Zojuist is de eerste #aangifte opgenomen. pic.twitter.com/uz71xKbixZ

— Mohsin Akalay (@polOostoever) March 29, 2014
De Voorbijganger