Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat klaagt: 'AIVD luistert ons af'

9 april 2014, 00.40 uur · Aangepast 11 april 2014, 01.30 uur

Het advocatenkantoor Prakken d’ Oliveira heeft vandaag een klacht over de geheime dienst AIVD ingediend bij verantwoordelijk minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Volgens Michiel Pestman, de advocaat van het kantoor die de klacht heeft opgesteld, luistert de AIVD hem en zijn collega’s af. In zijn ogen is dat in strijd met de Europese rechtspraak.

Dat de AIVD vaak gesprekken en emails tussen het kantoor en cliënten aftapt, komt door de klantenkring. 'We staan relatief veel mensen bij die de dienst in verband brengt met terrorisme, islamitisch extremisme, antifascisme, Moluks activisme en dierenrechtenextremisme', legt Pestman uit.

In de wet waaronder de inlichtingendiensten in Nederland vallen, is dat anders geregeld. Als er een vermoeden is dat de nationale veiligheid in het geding is, mogen ze onderzoek doen.

'De huidige wet in Nederland stelt ze dan in staat om iedere vorm van telecommunicatie af te tappen, dus ook met advocaten', vertelt Pestman. 'Ook als een advocaat zelf geen gevaar voor die veiligheid vormt, mogen de geheime diensten hun communicatie aftappen.'