Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mis in Amsterdam voor in Syrië doodgeschoten pater Frans

11 april 2014, 09.14 uur · Aangepast 14 april 2014, 12.03 uur · Foto: taxi1108

In de Sint Nicolaasbasiliek wordt vrijdagavond een heilige mis opgedragen aan pater Frans van der Lugt, die eerder in de week vermoord werd in Syrië.

Tijdens de zogeheten Avond van de Martelaren zijn vijf Nederlandse bisschoppen aanwezig om de uit Amsterdam afkomstige pater te herdenken.

Bisschop Punt van het bisdom Haarlem zal de dienst leiden. Hij krijgt gezelschap van de bisschoppen uit Rotterdam, Breda, Roermond en Utrecht. Ook de koptisch-orthodoxe bisschop Arsenyous Baramousy is aanwezig bij de viering.

Om 18.30 uur begint de heilige mis. Aansluitend is de gebedsavond met onder meer een kruisweg en aanbidding. Naast pater Frans worden ook anderen herdacht die het afgelopen jaar hun leven hebben gegeven voor hun geloof. De avond duurt tot 21.30 uur.

Burgeroorlog
De 75-jarige pater werd maandag in de Syrische stad Homs uit zijn huis gehaald, mishandeld en doodgeschoten. Homs werd in 3 jaar burgeroorlog grotendeels aan puin geschoten en uitgehongerd. Toch bleef hij in de stad om de inwoners te helpen.