Ajax

Fotograaf geweigerd bij vrouwenvoetbal om 'billenfoto's'

1 mei 2014, 14.29 uur · Aangepast 2 mei 2014, 14.18 uur

Sportfotograaf Ron Hendriks is niet welkom bij de vrouwenvoetbalwedstrijd België - Nederland, omdat hij zich volgens de Belgische voetbalbond te veel op de billen van de speelsters zou toeleggen.

Hendriks fotografeert al tijden de BeNe League en ook regelmatig de Ajax-dames. Morgen gaat hij bijvoorbeeld naar PSV - Ajax. Maar Hendriks is niet meer overal welkom.

Zijn in eerste instantie goedgekeurde aanvraag om te fotograferen tijdens de interland tussen België en Nederland is opeens geweigerd. Hendriks zou te weinig de bal en te veel de billen van de speelsters vastleggen.

Billen
Hendriks ontkent dit. 'Die billen zitten er gewoon bij omdat vrouwen een voorkant en achterkant hebben', zegt hij. Hij publiceert ook nooit foto's van vrouwelijke sporters van wie de kleding door een actie tijdens de wedstrijd niet meer alles dekt.

De fotograaf denkt dat het te maken heeft met een interland van Oranje, vorig jaar juli. FC Twente-speelster Anouk Dekker brak toen haar neus. De KNVB zou niet blij zijn geweest met zijn foto van de geblesseerde Dekker (zie boven). 'Een bloedend meisje past niet in het beeld waarmee de KNVB vrouwenvoetbal promoot', denkt Hendriks. Van de KNVB krijgt hij namelijk ook geen toestemming meer om bij wedstrijden van de nationale ploeg te fotograferen.