112

NL
V

Verdachte schietpartij Staatsliedenbuurt blijft in Marokko

13 mei 2014, 10.43 uur · Aangepast 15 mei 2014, 12.45 uur

Het OM heeft het strafdossier van de 26-jarige Hamza B., verdachte in de Staatsliedenbuurt-zaak, overgedragen aan de Marokkaanse autoriteiten.

B. is in juni 2013 door de Marokkaanse politie aangehouden op het vliegveld van Tanger op grond van een Amsterdams opsporingsonderzoek. Hij heeft echter ook de Marokkaanse nationaliteit en Marokko levert geen onderdanen uit. De overdracht is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen de Amsterdamse politie en die in Tanger.

Hamza B. wordt door het Openbaar Ministerie gezien als schutter van de beruchte schietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. Het DNA van Hamza B. is gevonden in de Audi die werd gebruikt door de daders van de liquidatie. Ook is er DNA van Hamza B. gevonden in een bivakmuts die gebruikt zou zijn bij de schietpartij.

Ook is hij aangewezen als schutter door Benaouf A., de derde inzittende van de beschoten Range Rover en eigenlijke doelwit van de liquidatie in de Staatsliedenbuurt. Daarnaast wordt B. in verband gebracht met eerdere vergrijpen zoals deze overval op een bank in Noord. Daarvoor is hij indertijd wel aangehouden, maar nooit veroordeeld door gebrek aan bewijs.