Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aangifte van fraude tegen Diakonie, 5,4 miljoen teruggevorderd

13 mei 2014, 16.14 uur · Aangepast 16 mei 2014, 14.55 uur

Zorgkantoor Achmea heeft aangifte gedaan van fraude door de inmiddels failliete thuiszorgorganisatie Diakonie. Zo zou één van de directeuren 300.000 euro aan zichzelf hebben uitbetaald.

In het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek verklaren oud-medewerkers van de organisatie dat er, voorafgaand aan het faillissement in oktober vorig jaar, werd gesjoemeld met zorgdeclaraties en dat zorggeld door de directie wordt gebruikt voor privé-doeleinden. 

Achmea heeft inmiddels een vordering van minimaal 5,4 miljoen euro lopen omdat de voormalige directie uitgaven niet afdoende kan verantwoorden. 'Ook was er een aantal spookwerknemers in dienst, veelal familieleden, die wel salaris ontvingen maar er niet voor werkten. Dat zijn zaken die je als heel erg fout kan aanmerken', zegt curator Wouter Jongepier. 

Amstelring 
Een voormalig zorgmanager van Amstelring komt ook nog aan het woord. Amstelring nam na het faillissement van Diakonie de cliëntenlijst over. 'Er stonden 534 cliënten op die lijst. Van die 534 cliënten zijn uiteindelijk 4 cliënten door ons overgenomen.' vertelt De Kwaasteniet in de uitzending morgenavond.

'De overige adressen bestonden niet of waren cliënten die al waren overleden. Er waren ook mensen die niet eens wisten dat achter hun naam een zorgindicatie stond en een aantal mensen hebben we niet kunnen traceren'. 

Dit is de Dag Onderzoek is woensdag om 21.25 uur te zien op Nederland 2.