Politiek

NL
V

'GroenLinks gaat niet onderhandelen met SP, VVD en D66'

20 mei 2014, 11.16 uur · Aangepast 22 mei 2014, 03.02 uur

GroenLinks heeft geen zin in college-onderhandelingen met de SP, VVD en D66. 'Er is gisteravond lang gediscussieerd in de fractie, de slotsom was dat we dit niet moeten doen', zegt fractieleider Rutger Groot Wassink.

Maandag adviseerden verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjen Vliegenthart (SP) nog dat een nieuw college gevormd moest worden door D66, VVD, SP en GroenLinks. Maar laatstgenoemde partij legt dit advies nu naast zich neer. 

GroenLinks zou vast willen houden aan een coalitie met twee linkse partijen. 'Er zijn andere opties denkbaar, bijvoorbeeld D66 met PvdA en GroenLinks, of een coalitie over links maar die zijn nog helemaal niet onderzocht', aldus Groot Wassink.

De opstelling van GroenLinks zou echter verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de partij. Volgens ingewijden willen D66, de SP en de VVD er nu namelijk proberen met z'n drieën uit te komen, zo schrijft de krant.

Lange onderhandeling
Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen is er nog altijd geen nieuw stadsbestuur. D66 en GroenLinks en VVD stonden aanvankelijk aan de basis van de nieuwe coalitie, maar de onderhandelingen liepen stuk toen GroenLinks zich terugtrok