Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Rechter: 'Staat moet illegalen voorzien van bed en brood'

20 mei 2014, 18.51 uur · Aangepast 22 mei 2014, 19.00 uur

De staat moet alle illegalen in Nederland voedsel, onderdak en kleding bieden, oftewel: bed, bad en brood. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten.

De uitspraak is dan wel niet definitief, er kunnen nog procedures aangespannen worden, maar de uitspraak is wel al een sterk signaal aan staatssecretaris Teeven. Die weigert illegalen tot nu toe te ondersteunen. 

'Het is voor het eerst dat een rechter in Nederland zegt dat iedereen die hier verblijft recht heeft op een menswaardig bestaan, dus ook mensen zonder papieren of een verblijfsvergunning. Nu zegt een rechter dat de staat dat moet gaan regelen', zegt Maarten den Heijer van de UvA.

Hierdoor zou het zomaar kunnen duizenden illegalen in de stad recht hebben op basisbehoeften. Den Heijer denkt dat de uitspraak een begin markeert van een reeks procedures.

Maar advocaat Pim Fischer benadrukt wel dat het geen recht is op verblijf. 'Daar heeft de staat veel meer vrijheid in maar je mag mensen niet hun onthouden. En Teeven kan het niet lang volhouden dit te weigeren.' De staatssecretaris zelf wil nog niet ingaan op deze uitspraak.

Bas Baltus