Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Oorlog in Amsterdamse onderwereld bereikt kookpunt

23 mei 2014, 02.42 uur · Aangepast 24 mei 2014, 18.36 uur

De liquidatie van Gwenette Martha maakt duidelijk dat de oorlog in de Amsterdamse onderwereld nog lang niet voorbij is. Integendeel.

Hoewel hij zelf toen nog vastzat, was Martha al sinds de loop van 2012 verstrikt in een machtsstrijd in de Amsterdamse onderwereld. Beruchte liquidaties van het afgelopen anderhalf jaar zijn hier direct aan te linken, met de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt als beruchtste zaak.

Martha was volgens de informatie van justitie verstrikt in een conflict met de groep rond Benaouf A., het werkelijke doelwit van de Staatsliedenbuurt. Directe aanleiding voor de oorlog was een lading van 200 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen die of geript, of onderschept door de douane was.

Staatsliedenbuurt
In oktober 2012 werd Martha’s rechterhand, Najeb Bouhbouh, in Antwerpen geliquideerd. Volgens justitie was dit in opdracht van Benaouf A.. Zelf werd Martha, die net weer op vrije voeten was, diezelfde maand aangehouden in de parkeergarage van de Bijenkorf. Justitie verdenkt hem ervan dat hij vlak voor zijn aanhouding op de Dam een aanslag op Benaouf A. voorbereidde.

De aanslag op Benaouf A. kwam er niettemin. Op 29 december 2012 schrok de hele stad op door de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. ‘Wild west’, noemde de burgemeester het een dag later. Benaouf A. zelf ontkwam en werd begin 2013 opgepakt in Rotterdam.

Geweldsspiraal
De geweldsspiraal ging gewoon door. In maart werd Rida Bennajem, de vermeende schutter in Antwerpen, vermoord in Slotervaart. In mei kwam Souhail Laachir (de financiële man van de groep rond Benaouf A.) om bij een schietpartij in het Scheepvaartmuseum. Chris Bouman, die Najeb Bouhbouh in de val zou hebben gelokt, pleegde in zijn cel zelfmoord.

Eind vorig jaar was Gwenette Martha al doelwit van een aanslag toen een schutter op hem afstapte in een zijstraat van de Amstelveenseweg. Het pistool van de schutter weigerde echter en Martha ontkwam aan de dood. Het volgende dodelijke slachtoffer was Mohammed El Mayouri, die na een bezoek aan het waterpijpcafé dat als stamkroeg van de groep rond Benaouf A. geldt, neergeschoten werd. Hij zou naar verluidt een ontlastende getuigenis afleggen in de zaak tegen Benaouf A..

De dood van Martha laat een machtsvacuüm achter in de Amsterdamse onderwereld. De laatste jaren is een duidelijke hiërarchie in die onderwereld steeds verder te zoeken. Zware criminelen zijn steeds jonger en roekelozer. Ingewijden houden hun hart vast voor wat nu volgt.