Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Ook gedetineerden Amsterbaken vrezen gevolgen sluiting

24 mei 2014, 19.30 uur · Aangepast 26 mei 2014, 19.45 uur

De jongeren die vastzitten in de jeugdgevangenis Amsterbaken maken zich grote zorgen over de aangekondigde sluiting.

De jeugdinrichting moet per 1 januari 2016 dicht. De tachtig plaatsen daar zijn niet meer nodig, vindt staatssecretaris Fred Teeven. De jongeren die nu in het Amsterbaken zijn ondergebracht worden dan mogelijk overgeplaatst naar Sassenheim of Lelystad.

De jongeren zijn bang dat ze dan minder bezoek krijgen, vanwege de lange reistijd en de reiskosten. 'Het is belangrijk om de band met je familie te onderhouden. Dat wordt moeilijker als ze eerst één á twee uur moeten reizen', zegt een gedetineerde.

Volgens burgemeester Van der laan kan dit er zelfs voor zorgen dat de jongeren sneller terugvallen in hun criminele gedrag. 'Het is belangrijk voor de therapie van de jongeren dat gezinsleden makkelijk in en uit kunnen lopen. Ook voor hulpverleners is dat een voordeel, het is jammer als dat zou wegvallen.'

Herman Kaal, directeur van de jeugdinrichting Amsterbaken, zei al te vrezen dat de sluiting van de inrichting een onveiligere stad tot gevolg heeft. Ook zijn de gevolgen voor het Top600-project naar zijn mening desastreus.