Start van hoofdcontent

Stad

nl

Laatste oproep vd Laan aan Vluchthavenbewoners

27 mei 2014, 19.50 uur · Aangepast 29 mei 2014, 20.00 uur

Burgemeester Van der Laan heeft dinsdag een laatste oproep gedaan aan de bewoners van de Vluchthaven om indien mogelijk terug te keren naar hun land van herkomst. De opvang in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat eindigt zondag.

Als de illegalen niet uit eigen beweging teruggaan, dreigt het project, dat de gemeente samen met staatssecretaris Fred Teeven heeft opgezet, grotendeels te mislukken. In dat geval kan de burgemeester niet, zoals hij graag zou willen, de Vluchthaven een vervolg geven.

Zoals het er nu naar uitziet, willen zeker tien personen uit eigen beweging terug naar eigen land. De indruk bestaat dat meer bewoners het overwegen, maar worden beïnvloed door anderen die niet weg willen. Van der Laan wil voor deze groep tijdelijk een nieuwe plek regelen waar ze hun terugkeer rustig kunnen organiseren zonder groepsdruk. Volgens de burgemeester kunnen tientallen van de 125 bewoners in principe terugkeren.

Een uitzondering geldt voor zo'n 50 kwetsbare personen die medische zorg nodig hebben. De GGD screent de mensen die hiervoor in aanmerking komen. Zij moeten echter nog wel toestemming verlenen voor inzage in hun medische dossier. Dat kan nog tot vrijdag 12.00 uur. Deze groep wordt ondergebracht op een andere, nog niet nader genoemde, locatie.