Start van hoofdcontent

Stad

nl

Asielzoekers Vluchthaven besluiten niet te vertrekken

31 mei 2014, 21.05 uur · Aangepast 2 juni 2014, 16.26 uur

De groep van 125 uitgeprocedeerde asielzoekers die vandaag de Vluchthaven moest verlaten, heeft besloten niet te vertrekken.

De groep laat via een verklaring weten dat een terugkeer naar hun land van herkomst geen optie is. 'Al willen mensen terug, ze kunnen niet omdat hun land niet veilig is. Bovendien is een groot aantal vluchtelingen nog bezig een verblijfsvergunning te krijgen', stellen ze.

De rechtbank bepaalde woensdag dat de groep de voormalige gevangenis aan de Havenstraat per 1 juni moest verlaten. De gemeente liet toen weten dat twee groepen asielzoekers nog maximaal twee weken kunnen blijven. Hierbij gaat het om een groep die terug wil naar hun land van herkomst, maar nog tijd nodig hebben om dit te regelen. De andere groep bestaat uit mensen die te kwetsbaar zijn en daarom langer opvang krijgen.

De vluchtelingen, die naar eigen zeggen fysiek of psychisch te ziek zijn om op straat te overleven, bedanken burgemeester Eberhard van der Laan voor zijn inzet om hen te steunen. Maar dat ze nu de deur wordt gewezen, vinden de asielzoekers inhumaan. Er is volgens de groep niet genoeg tijd geweest om een terugkeer te regelen en sommigen kunnen niet terug naar een te gevaarlijk land van herkomst.