Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ontruiming Kraakpand De Valreep

17 juni 2014, 08.38 uur · Aangepast 22 juni 2014, 15.18 uur

De ME is vanmorgen begonnen met de ontruiming van De Valreep. De krakers hebben barricades opgeworpen en geven aan zich te gaan verzetten.

De ME kwam rond 07.20 uur aan bij het kraakpand. Met een shovel (VIDEO) zijn inmiddels de eerste barricades uit de weg geruimd. Sympathisanten die bij de ingang staan vertellen dat er in het pand nog krakers aanwezig zijn die zich zullen verzetten tegen de ontruiming.

14.54 uur
De ontruiming is nog steeds gaande. In het pand zijn nog vastgeketende krakers aanwezig. De ME probeert de krakers met slijptollen los te maken om ze op te pakken. De krakers zelf melden dat er zeker tien personen zijn opgepakt.

11.15 uur
Er zouden nog vier krakers vastgeketend zitten op het terrein van De Valreep. Vanaf de overkant van het water is duidelijk het geluid van een slijptol te horen.

10.10 uur: reactie Stadsdeel Oost
De gemeente laat weten dat zij 'contractueel verplicht is het pand en de grond per 1 juli over te dragen aan de projectontwikkelaar OCP.' De projectontwikkelaar gaat het pand, dat een monument is, renoveren en exploiteren als horecalocatie.

10.00 uur: zeven arrestaties
Inmiddels zijn zeven krakers opgepakt door de politie. De ME probeert nu ook via het dak De Valreep binnen te dringen. In een container worden ME'ers het dak opgetakeld.

09.41 uur
De politie is nu ook bezig met een kleine zeecontainer. Daarmee zouden eventueel ME'ers op het dak gezet kunnen worden. Tot nu toe zijn er vijf personen opgepakt. 

09.17 uur
Meerdere krakers hebben zich vastgeketend met zogenaamde 'lock-ins', grote olievaten gevuld met materiaal dat het verwijderen van de krakers moet bemoeilijken. Ondertussen is op onze livestream te zien hoe twee arrestanten worden afgevoerd en dat de politie bezig is met het losmaken van een kraker op het dak.

08.58 uur: krakers vastgeketend
Op de website van De Valreep staat een foto van vastgeketende krakers in het pand.

08.34 uur
Zojuist zijn enkele ME'ers met zwaar gereedschap het terrein opgegaan. Ook het arrestantenbusje is alvast naar binnen gereden. De krakers melden dat de ME het pand binnengedrongen is.

08.20 uur
De krakers laten op hun eigen site weten dat het de ME niet lukt om het pand binnen te dringen. De mensen binnen wachten rustig af. Ook melden de krakers trots dat hun sambaband, Rythms of Resistance, vrolijk doorspeelt. 

07.55 uur: eerste arrestatie
De politie heeft het terrein inmiddels betreden en ook de eerste kraker is aangehouden. Toekijkende sympathisanten worden door de politie gemaand meer afstand te houden. Betrokkenen zeggen dat er mogelijk nog tientallen krakers binnen vastgeketend zijn.

Het lukt de ME ook niet goed om met waterkannonen het terrein te betreden. De ingang is te smal.

Kort geding
Vorige maand bepaalde de rechter in een kort geding dat het gekraakte dierenasiel ontruimd mag worden. De krakers vrezen dat dit vandaag zal gaan gebeuren en daarom werden gisteren al de toegangswegen naar het pand gebarricadeerd