Stad

NL
V

EO wil Passion-achtige dodenherdenkingstocht

25 juni 2014, 13.18 uur · Aangepast 25 juni 2014, 23.00 uur

De Evangelische Omroep (EO) hoopt volgend jaar op 4 mei direct na de dodenherdenking een nationale herdenkingstocht in de stad te organiseren.

Tijdens het tv-spektakel beelden acteurs het verhaal van Anne Frank uit op diverse locaties. Ze spelen scènes uit het dagboek en zingen bekende Nederlandstalige nummers.

Tijdens de uitzending op Nederland 1 wil de omroep schakelen tussen deze 'live speelfilm' en de fakkeltocht naar het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht. Iedereen mag meelopen om vervolgingsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken, staat in het plan dat is uitgelekt via GeenStijl.

Een woordvoerder van de EO bevestigde woensdag dat het een serieus programma-idee is dat de omroep met de producent van The Passion ontwikkelt. 'We hopen het programma uit te mogen zenden en rond te krijgen. Voorlopig is het een idee en kan de uiteindelijke vorm nog anders uitpakken', laat de EO-woordvoerder weten.

Als het aan de omroep ligt, wordt de herdenkingstocht een jaarlijkse traditie in wisselende steden. De makers opperen in het plan alvast om de volgende edities in bijvoorbeeld Rotterdam en Kerkrade te houden. Daarmee willen ze minder bekende oorlogsslachtoffers uit de anonimiteit en de vergetelheid halen.

Anne Frank Stichting verbaasd
De Anne Frank Stichting zegt verbaasd te zijn over de plannen van de omroep. 'We hebben twee jaar geleden over de plannen gehoord, maar weten verder van niets. We zijn er door verrast.' Ook de gemeente laat weten niet op de hoogte te zijn van de plannen.