Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Stadsbestuur weet helemaal niets van plannen dodenherdenkingstocht

25 juni 2014, 15.25 uur · Aangepast 26 juni 2014, 15.17 uur

De gemeente zegt in een reactie op de plannen van de EO voor een dodenherdenkingstocht op 4 mei, niet bekend te zijn met het idee.

De EO zegt de steun te hebben van burgemeester en wethouders. 'Dat klopt dus niet', zegt een woordvoerder van de gemeente. In een uitgelekt plan is te lezen dat de omroep een herdenkingstocht direct na de dodenherdenking op de Dam wil organiseren. 

Tijdens het tv-spektakel moeten acteurs het verhaal van Anne Frank uitbeelden op diverse locaties. Daarbij zouden ze scènes uit het dagboek moeten spelen en bekende Nederlandstalige nummers zingen.

Anne Frank Stichting
Ook de Anne Frank Stichting zei vanochtend verbaasd te zijn over de plannen van de omroep. 'We hebben twee jaar geleden over de plannen gehoord, maar weten verder van niets. We zijn er door verrast.'

Nationaal Comité
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft ook gereageerd op de plannen. 'Op 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Daarbij past respect en ingetogenheid. Voor het Nationaal Comité is het de vraag hoe een dergelijke productie zich hiertoe verhoudt.'

Het comité verzoekt de initiatiefnemers en de netcoördinator van Nederland 1 nadrukkelijk zich ook die vraag te stellen.

Op Twitter laait de discussie inmiddels hoog op. Oud-medewerker Niod en Anne Frank-deskundige David Barnouw spreekt van een carnavalsoptocht.

#EO e.a gaan #AnneFrank weer eens gebruiken. Nu in een carnavalsoptocht op #4mei. Wat volgt? #BergenBelsen nabouwen op de Dam?

— david barnouw (@davidbarnouwwar) June 25, 2014