Start van hoofdcontent

Stad

nl

Slavernijherdenking verstoord door protest

1 juli 2014, 15.54 uur · Aangepast 5 juli 2014, 00.45 uur

Tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark, protesteert dinsdagmiddag een groep van zo'n 20 personen.

De groep liet van zich horen vlak voordat vicepremier Lodewijk Asscher een toespraak wilde houden. 'Lodewijk Asscher vertegenwoordigt de Nederlandse regering, dezelfde regering die de zwarte gemeenschap respectloos behandelt', riepen ze. Ook probeerde één van de jongeren het podium te beklimmen, maar hij werd tegengehouden door de bewaking. Met megafoons verkondigde de groep haar verhaal, waarin zij zich ook negatief uitspraken over zwarte piet.

Na de actie van de groep hiel Asscher alsnog zijn toespraak. Daarin gaf hij aan dat hij de gevoelens van de groep en daarmee ook hun protest, begrijpt. Volgens de minister missen ze echter de kans op verzoening. 'Als je boos bent en pijn hebt, schreeuw het uit, maar realiseer je dat onze toekomst gezamenlijk is.' Hij vroeg de groep om volgend jaar gewoon mee te doen met de herdenking. 

Meer protest

Op een foto is te zien hoe een andere groep met ontbloot bovenlijf en ketens aan hun armen door het Oosterpark loopt. Ze dragen een vlag bij zich met de tekst: 'nog steeds geen excuus'. Daarmee doelende op het feit dat de Nederlandse overheid nooit excuses heeft gemaakt voor haar slavernijverleden.

Naast Asscher geeft ook burgemeester Van der Laan een toespraak en is een speciale commissie van de Verenigde Naties bij de herdenking aanwezig.