Rookverbod ook weer in kleine cafés

Roken wordt nu echt verboden in de gehele horeca. Voor de kleine kroegjes werd tot nu toe een uitzondering gemaakt op het rookverbod, maar die vervalt. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich daar dinsdag voor uitgesproken.

Omdat er geen personeel beschermd hoeft te worden tegen de schadelijke gevolgen van meeroken, kon in de eenmanszaakjes nog gewoon worden gerookt terwijl dat in andere horecagelegenheden al niet meer mocht. Onder meer VVD, SP en PVV willen dat zo houden. Zij vinden de aanpassing overbodig en betuttelend en menen dat de eigenaren van de kleine cafés zelf wel kunnen beslissen of in hun zaak gerookt mag worden.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en de voorstanders van een algeheel rookverbod in de horeca (PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren) vinden dat het er alleen maar duidelijker door wordt als er in de hele horeca niet meer mag worden gerookt. Jongeren krijgen de duidelijke boodschap dat roken niet ’gewoon’ is en de handhaving wordt eenvoudiger, menen zij.