Start van hoofdcontent

Stad

nl

Asielzoekers Vluchthaven moeten voor 9 juli vertrekken

4 juli 2014, 17.28 uur · Aangepast 9 juli 2014, 00.50 uur

De asielzoekers die nu in de Vluchthaven verblijven, hebben tot 9 juli de tijd om uit de voormalige gevangenis aan de Havenstraat te verlaten. Dat heeft de rechtbank bepaald.

Toch is niet alle hoop voor de asielzoekers vervlogen: volgens de rechter kunnen zij ieder individueel opnieuw een aanvraag bij de gemeente doen om aanspraak te maken op alternatief onderdak. De stad moet een ruimer criterium hanteren voor het beoordelen van deze aanvragen.

Dit blijkt uit recente rechterlijke uitspraken. De gemeente hoeft geen collectieve opvang te bieden aan de bewoners van de Havenstraat, aldus de rechter. De gemeente had een kort geding aangespannen om de vluchtelingen uit het pand te krijgen.

Een half jaar geleden bood Amsterdam onderdak in de Vluchthaven. De groep mocht tot 1 juni blijven, maar weigerde vervolgens weg te gaan. De gemeente had het pand op 1 juli, afgelopen dinsdag, moeten opleveren.

Advocaat Pim Fischer van de asielzoekers zei dat hij schorsing gaat aanvragen van de beslissing. Hij zei ook in hoger beroep te gaan.