Start van hoofdcontent

Stad

nl

Asielzoekers verlaten Vluchthaven vrijwillig

9 juli 2014, 13.21 uur · Aangepast 11 juli 2014, 18.36 uur

De ruim 100 uitgeprocedeerde asielzoekers verlaten woensdag aan het einde van de middag vrijwillig de Vluchthaven, waar ze ruim een half jaar opvang hadden.

Volgens een woordvoerster van Wij zijn hier wil de groep weg zijn voordat de politie de voormalige gevangenis in de Havenstraat donderdag komt ontruimen.

Een alternatieve opvangplek hebben de mensen niet. 'Zij komen op straat te staan', zegt de woordvoerster. Een klein groepje van vijf asielzoekers is door de GGD als kwetsbaar aangemerkt. Deze mensen verblijven nu tijdelijk in de daklozenopvang.

Onlangs gaf de rechter de gemeente toestemming de oude gevangenis te ontruimen, omdat de groep tegen de afspraken in niet wilde vertrekken.

'Kunnen of durven niet terug'
Volgens de woordvoerster van Wij zijn hier kunnen of durven de vluchtelingen niet terug naar hun land van herkomst: 'Velen zijn afkomstig uit Somalië, Eritrea, Ethiopië, Soedan en Zuid-Soedan en verschillende landen in West- en Centraal-Afrika. Nederlandse ambtsberichten en rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch omschrijven de mensenrechtensituatie in deze landen als alarmerend en zorgwekkend.'