Start van hoofdcontent

Stad

nl

Asielzoekers Vluchthaven naar Oosterpark

9 juli 2014, 22.52 uur · Aangepast 10 juli 2014, 09.45 uur

'De asielzoekers zijn aangekomen bij het Oosterpark. Daar gaan ze vannacht hun tent opslaan'.

Dat zegt Marian Sax, betrokkene bij actiegroep Wij zijn hier tegen Radio 1. 'Ze gaan kamperen in het Oosterpark', aldus Sax.Hoelang ze er zullen blijven, is niet bekend. 'Ze staan op straat, het is regenachtig weer en ze weten niet waar ze heen moeten. We hebben nu drie tenten voor ze. Dit is gewoon een noodsituatie, een ramp'.

De politie sommeert ze om de tenten weg te halen; het is de groep verboden om objecten neer te zetten. Bovendien wordt het verblijf gezien als een demonstratie, aldus een woordvoerder. De asielzoekers mogen tot 23.00 uur demonstreren, daarna 'moet het afgelopen zijn' en moeten de 60 mensen vertrekken. Of de politie anders ingrijpt, wordt later bepaald.

Eerder vanmiddag moesten de asielzoekers van de Vluchthaven gedwongen hun spullen pakken. Tientallen asielzoekers trokken door de stad met spandoeken en vroegen met hun optocht aandacht voor hun situatie.

Onlangs gaf de rechter de gemeente toestemming om de oude gevangenis te ontruimen, omdat de groep tegen de afspraken in niet wilde vertrekken.