Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Ook hoerenloper schuld aan gedwongen prostitutie'

12 juli 2014, 12.09 uur · Aangepast 15 juli 2014, 19.17 uur

Mensen die 'willens en wetens' gebruik maken van een prostituee die tot werken in de seksindustrie wordt gedwongen, moeten aangepakt kunnen worden.

De PvdA, de ChristenUnie en de SP werken deze zomer samen een plan daarvoor uit. Deze prostituees zijn immers vaak slachtoffer van mensenhandelaren of loverboys.

Het Openbaar Ministerie kan mensenhandelaren en pooiers vervolgen, terwijl de klant de dans ontspringt. Dat laatste staat een effectievere bestrijding van mensenhandel en uitbuiting in de weg. 'Door de ogen te sluiten werken klanten mee aan mensenhandel en zijn ze eigenlijk medeplichtig', aldus Marith Rebel van de PvdA. SP-collega Nine Kooiman: 'Dit wetsvoorstel is een van de schakels in de aanpak van gedwongen prostitutie. Hiermee geven we politie en justitie extra armslag in de strijd tegen menselijk leed.

Kamerlid voor de Christen-Unie Gert-Jan Segers: 'We hebben met collega-Kamerleden onlangs een reis gemaakt naar Roemenië en Bulgarije en gehoord en gezien hoe ingrijpend deze vorm van moderne slavernij is voor vaak nog hele jonge meiden en jongens. We hebben ook alledrie de verhalen gehoord van slachtoffers hier in Nederland.'

Celstraf of boete
Volgens Segers denken de intiatiefnemers aan celstraf of boete als sanctie voor mensen die bewust naar een seksslaaf gaan. Die bewustheid kan volgens hem overduidelijk zijn, bijvoorbeeld als iemand besproken moet worden via vage 06-nummers en 'zich dan in een garagebox bevindt waar je voor 20 euro aan je trekken kunt komen'. Het komt ook voor dat de prostituees de klanten zelf vertellen dat ze slachtoffer zijn van dwang.

Mensen die tijdens of na een bezoekje aan een prostituee gaan twijfelen aan de vrijwilligheid van de sekswerker, moeten straffeloos kunnen melden dat ze mensenhandel vermoeden. Maar melding achteraf mag weer geen mogelijkheid zijn om je straatje schoon te vegen. 'Je moet het vergelijken met heling van gestolen goed', zegt Segers. Ook dan zijn er gevallen dat het overduidelijk om gestolen waar gaat, maar iemand kan ook te goeder trouw dingen hebben aangeschaft die later gestolen blijken te zijn.