Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vliegtuig Malaysia Airlines neergeschoten boven Oekraïne

17 juli 2014, 19.20 uur · Aangepast 21 juli 2014, 16.49 uur

Een vliegtuig van Malaysia Airlines dat op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur zou zijn neergeschoten bij de grens tussen Oekraïne en Rusland.

Het gaat volgens het Russische persburau Interfax om een Boeing 777 met aan boord 280 passagiers en 15 bemanningsleden. Interfax baseert zich op luchtvaartkringen. Het toestel verloor hoogte en werd vervolgens brandend op de grond teruggevonden 50 mijl voor de grens met Rusland, aldus het Russische persbureau.

Aan boord van het vliegtuig waren 298 personen, niemand heeft de crash overleefd. Zeker 154 passagiers hadden de Nederlandse nationaliteit. Van 47 personen moet de nationaliteit nog worden vastgesteld.

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben inmiddels bevestigd dat het vliegtuig met een raket is neergeschoten. De raket zou zijn afgevuurd vanaf de grond. Het luchtruim waar het vliegtuig doorheen vloog stond niet bekend als oorlogsgebied.

Update 23.35 uur: Liveblog gesloten

Update 23.37 uur
Aan boord van het vliegtuig bevonden zich veel mensen die onderweg waren naar een grote AIDS-conferentie in Melbourne.

Met de Internationale Aids Conferentie in Melbourne waren er vele medestrijders onderweg. Met pijn hoor ik namen van bekenden. #MH17

— Pieter Brokx (@PieterHVN) 17 juli 2014
Update 23.24 uur: Veiligheidsraad VN
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdagmiddag (plaatselijke tijd) in spoedzitting bijeen om over Oekraïne te overleggen. Dat meldden diplomaten. Aanleiding is de crash met het vliegtuig van Malaysia Airlines donderdag waardoor 298 mensen omkwamen, onder wie zeker 154 Nederlanders.

VN-chef Ban Ki-moon verklaarde donderdag dat er een 'volledig en transparant' internationaal onderzoek moet komen naar de ramp. Daar is volgens Ban 'duidelijk behoefte aan'.

Update 22.51 uur: 154 Nederlanders
Aan boord waren zeker 154 Nederlanders. Van 47 passagiers is de nationaliteit nog niet vastgesteld. De namen van de slachtoffer worden pas vrijgegeven als alle nabestaanden zijn bereikt. Voor nabestaanden is het telefoonnummer +31 70 348 7770 opengesteld.

Een team met onderzoekers van Malaysia Airlines gaat naar Oekraïne om het ongeluk te onderzoeken. De luchtvaartmaatschappij zal ook nabestaanden desgewenst naar de plek van de crash brengen. Het gaat om een moeilijk begaanbaar gebied dat ongeveer vijfhonderd kilometer van Kiev ligt.

Update 22.38 uur: Vlaggen halfstok
De vlaggen op Nederlandse overheidsgebouwen in binnen- en buitenland zullen morgen halfstok hangen. 

Update 22.31: Crashlocatie
Russia Today heeft beelden van de crashlocatie op Youtube geplaatst.

Update 22.23 uur: Raket vanaf grond
Amerikaanse inlichtingendiensten hebben donderdag bevestigd dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oekraïne is geraakt door een raket die vanaf de grond is afgevuurd. Over wie de raket heeft afgevuurd verschillen de meningen nog. Dat heeft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal gemeld.

Update 21.45 uur: Bloemen bij ambassade
In de Kiev zijn donderdag tientallen bloemen neergelegd en kaarsjes aangestoken bij de Nederlandse ambassade. Mensen willen op die manier hun steun betuigen aan de slachtoffers van het vliegtuigongeluk in het oosten van Oekraïne.

Kyiv mayor Vitali Klitschko at the Dutch embassy,. #MH17 pic.twitter.com/ABbzId3Ygh

— Just Hovens Greve (@JustHovensGreve) July 17, 2014
Update 21.18 uur: Persconferentie
Jos Nijhuis, de bestuursvoorzitter van Schiphol, zal samen met Huib Gorter van Malaysia Airline aan de persconferentie deelnemen. Verslaggever Ronald Olsthoorn is op Schiphol om de persconferentie te volgen.

Binnen- en buitenlandse pers in afwachting wat hier straks komen gaat #schiphol #mh17 pic.twitter.com/wZecSY7VKe

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) July 17, 2014
Update 21.06 uur
De nabestaanden zijn met bussen naar een andere locatie gebracht.


Update 20.59 uur: Persconferentie live
Tussen 21.30 uur en 22.00 uur wordt op Schiphol een persconferentie over de crash gehouden. Deze persconferentie is live te volgen via at5.nl/live.

Hier straks persco, maar hoe laat precies en met wie dat kon de Schiphol-dame niet vertellen #MH17 pic.twitter.com/gOD3H6iHd7

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) July 17, 2014
Via sites met vluchtbewegingen is duidelijk te zien dat luchtverkeer het luchtruim van de Oekraïne niet gebruikt.

A quick look on @flightradar24 and you can see the move away from Ukraine airspace pic.twitter.com/lS3OI5O8Ug

— PlaneTalking (@Plane_Talking) July 17, 2014
Update 20.37 uur: Reactie koning
Koning Willem-Alexander is 'diep getroffen door het vreselijke nieuws over het neerstorten van vlucht MH17 boven Oekraïens grondgebied". Dat liet hij donderdagavond via de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

'Net als de rest van Nederland volgen mijn echtgenote en ik het nieuws op de voet', aldus Willem-Alexander. Het echtpaar hoopt dat er snel meer duidelijkheid komt. 'Wij leven intens mee met familie, vrienden, collega's en bekenden van de slachtoffers en met hen die nog in onzekerheid zijn of hun geliefden aan boord van het toestel waren.'

Update 20.31 uur: Volgende vlucht
Passagiers van de eerstvolgende vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur donderdagavond maken zich klaar voor vertrek en kunnen instappen. Het KLM-toestel vertrekt vooralsnog volgens planning om 20.50 uur, zo staat op Schiphol op de borden te lezen.

 Een Maleisische vrouw bij de informatiebalie van Malaysia Airlines twijfelt er niet aan in het volgende toestel te stappen. Zij, haar baby en haar man hadden in het bewuste toestel moeten zitten, maar wisselden op het laatste moment naar de volgende vlucht. 'Ik weet niet wat ik moet doen. Voel me echt misselijk. Het voelt alsof ik een tweede kans krijg.'

Update 20.22 uur: Reactie KLM
KLM laat weten 'diep bedroefd' te zijn na het horen van het nieuws. Voor alle vragen over de crash verwijst KLM naar Malaysia Airlines. Mensen met familie aan boord kunnen contact opnemen met de Maleisische luchtvaartmaatschappij via 0060378841234.

Update 20.16 uur
Minister Opstelten meldt dat er veel Nederlanders onder de slachtoffers zijn. ´De beelden die u en ik hebben gezien zijn natuurlijk verschrikkelijk. Maar nog heel veel is onduidelijk over de toedracht en de omstandigheden', aldus de bewindsman.

Daar wordt uiteraard onderzoek naar gedaan, aldus Opstelten. ´Ik ben me ervan bewust dat dit onderzoek nooit snel genoeg kan gaan, maar iedereen doet er op dit moment alles aan om familie en vrienden zo goed mogelijk te informeren.´

Verslaggever Ronald Olsthoorn sprak een vrouw die de vlucht net miste.

Moeder met kindje vliegt nu naar Kuala Lumpur. Had nog geprobeerd n vlucht eerder te pakken, dé vlucht, zo op AT5.nl pic.twitter.com/zjlQnbh5pk

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) July 17, 2014


Update 19.41 uur
Nabestaanden worden opgevangen in restaurant Dakota's Café en Bar. Later vanavond wordt in een hotel bij Schiphol een persconferentie gehouden.

Boven aan de roltrap in restaurant Dakota's wordt familie van inzittenden #MH017 opgevangen pic.twitter.com/67M8tNFGl4

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) July 17, 2014
Ook KLM meldt het luchtruim van Oekraïne te gaan mijden.

Update 19.31 uur
Omwonenden zouden al voorwerpen hebben geroofd uit het in Oost-Oekraïne neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken gezegd, meldde CNN in een tweet. Het toestel kwam neer in door rebellen gecontroleerd gebied.

Update 19.25 uur
De KLM is nog steeds bezig met het verzamelen van informatie. Wanneer de passagierslijsten worden vrijgegeven is nog niet te zeggen. Op Schiphol wordt een restaurant ingericht voor het opvangen van nabestaanden.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben inmiddels laten weten voorlopig het luchtruim van de Oekraïne te mijden.

Update 19.05 uur: Reactie Rutte
Rutte: 'Ik ben diep geschokt door de dramatische berichten over het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïens grondgebied.'

'Nog heel veel is onduidelijk over de toedracht, de omstandigheden en de inzittenden. Ben nu onderweg terug naar Nederland om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen. Onze gedachten gaan nu uit naar de inzittenden, hun familie en vrienden.'

Update 18.45 uur: Speciaal nummer D-Reizen
D-reizen heeft een speciaal nummer geopend voor mensen met vragen over de vlucht. D-reizen is bereikbaar via 023-5542555. De reisorganisatie meldt dat 25 Nederlanders via D-reizen tickets voor de vlucht hadden geboekt. Touroperator WTC meldt dat via hun organisatie 20 tot 30 tickets zijn geboekt.

De informatiebalie van Malaysia Airlines op Schiphol is gesloten.

Update 18.12 uur: GRIP 2
Op Schiphol is zojuist GRIP 2 afgekondigd voor de hulpdiensten. Waarschijnlijk is deze situatie afgekondigd om de communicatie tussen de hulpdiensten die nabestaanden opvangen te vergemakkelijken.

Op Twitter circuleert een foto met daarop mogelijk brokstukken van het vliegtuig. 

FIRST PHOTO: Eyewitness' alleged photo of debris of #MH17 Malaysian Airlines plane in #Ukraine http://t.co/cOfyUnXeky pic.twitter.com/TbIPiH0iCh

— RT (@RT_com) 17 juli 2014
Update 18.07 uur: KLM
Volgens luchtvaartwebsites gaat het om een gecombineerde vlucht van Malaysia Airlines en KLM. Het KLM-vluchtnummer was KL4103.

Update 18.01 uur: Raket
Een adviseur van de regering in Oekraïne meldt dat het vliegtuig is geraakt door een raket.

Op Youtube is een video verschenen waar vermoedelijk op te zien is hoe de rookwolk van de crash ontstaat.

Update 17.46 uur: Contact verloren
Malaysia Airlines bevestigt alleen dat het contact met het vliegtuig is verbroken en dat het vliegtuig volgens de laatste informatie boven de Oekraïne vloog. Op de website Flightaware.com is te zien waar het vliegtuig van de radar verdween.

Malaysia Airlines has lost contact of MH17 from Amsterdam. The last known position was over Ukrainian airspace. More details to follow.

— Malaysia Airlines (@MAS) 17 juli 2014

Update 17.37 uur
Een adviseur van de regering van Oekraïne meldt aan Interfax dat alle inzittenden zijn omgekomen.

Update 17.35 uur: vlucht MH 017
Het zou gaan op vlucht MH 017. Het vliegtuig vertrok om 12.14 uur vanaf Schiphol. Ooggetuigen melden dat het vliegtuig is neergestort in de regio Donetsk.

Update 17.31 uur: Neergeschoten
Interfax meldt dat het gecrashte vliegtuig is neergeschoten.

Update 17.20 uur: Youtube-video
Op een video die op Youtube is verschenen zou een rookpluimte zien zijn die afkomstig is van de crash.