Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Brandweer oefent per ongeluk in een bewoond pand

21 februari 2009, 12.28 uur · Aangepast 26 november 2010, 20.02 uur

De brandweer heeft donderdag per ongeluk een oefening gehouden in een bewoond pand.

Dat gebeurde in huizen aan de Descartesstraat in Slotermeer, waarvan er nog veertien bewoond waren. Niemand raakte gewond, maar de ravage is groot. Drie woningen zijn momenteel onbewoonbaar.

Woningcorporatie Ymere had de brandweer toestemming gegeven voor de oefening in het pand dat in april gesloopt zal worden. Volgens bewoner Samir heeft de brandweer de deuren ingetrapt en in onbewoonde woningen brand gesticht. Ook een box is in brand gestoken. De omliggende woningen waren bewoond, maar op het moment van de oefening was niemand aanwezig. Volgens één van de bewoners was de brandweer zelfs nog gewaarschuwd dat het pand niet leegstond. De brandweerlieden gaven als antwoord dat ze bijna klaar waren.

De drie gezinnen hebben de nacht van vrijdag op zaterdag na lang onderhandelen op kosten van Ymere in een hotel doorgebracht. Een nacht eerder moest Samir bij zijn ouders slapen. Volgens de gedupeerden omdat niemand de verantwoordelijkheid wilde nemen.

Opmerkelijk genoeg kan de brandweer twee dagen later nog steeds niet zeggen hoe dit incident heeft kunnen gebeuren. Ymere en het opleidingsinstituut van de brandweer overleggen maandag over de vraag hoe het zo fout heeft kunnen gaan. Ook wordt er dan besproken hoe het met de bewoners verder moet.