Stad

NL
V

Duizenden bij pro-Palestijns protest

20 juli 2014, 17.21 uur · Aangepast 21 juli 2014, 12.08 uur

Duizenden pro-Palestijnse betogers liepen mee in de demonstratie die zondagmiddag op het Museumplein begon. De politie schat de opkomst op zo'n 2000.

De betogers hadden Palenstijnse (en opvallend veel Turkse) vlaggen bij zich en spandoeken en bordjes met teksten. Een Israëlische vlag met 'terror' in rode letters (zie foto) mocht van de politie eerst niet getoond worden, maar na enige discussie alsnog wel.

Er werd een minuut stilte gehouden voor zowel de doden in Gaza, als de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Met leuzen halen de demonstranten uit naar Mark Rutte en Frans Timmermans, maar ook media zoals de NOS, die te veel aan de kant van Israël zouden staan.

Radicalen
Een klein, wat afgezonderd groepje demonstranten riep radicale teksten als 'Gaza is holocaust'. Ook zitten bij dat groepje betogers met ISIS-vlaggen. Bij het Amerikaans consulaat was het even onrustig, toen een groepje relligere betogers van zich liet horen. Andere demonstranten grepen in en stuurden de jongens naar huis.

De politie heeft een aantal spandoeken bekeken of de teksten wel of niet konden. Uiteindelijk zijn er geen spandoeken in beslag genomen. Volgens de NOS was er één arrestatie, omdat een betoger niet een bevel van de politie wilde opvolgen. De politie kan dit niet bevestigen.

De route van de demonstratie werd aangepast, omdat de demonstratie later dan de bedoeling was vertrok van het Museumplein.

veel meer RT @AT5: De politie schat de opkomst bij de Gaza-demonstratie op 2000 man en hoefde niet in te grijpen. http://t.co/RT8VQ0wzwZ

— Ruben Koops (@rubenkoops) July 20, 2014

De politie hield de demonstratie goed in de gaten, omdat soortgelijke bijeenkomsten in Brussel en Parijs gisteren uit de hand liepen.