Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Gay Pride én Trans Pride van start

26 juli 2014, 21.00 uur · Aangepast 28 juli 2014, 23.16 uur

Met een openingsreceptie in hotel The Grand is de Gay Pride 2014 zaterdag van start gegaan. Thema dit jaar is Listen. Naast de Gay Pride is er dit jaar een speciale Trans Pride.

Dat laatste evenement is erop gericht om transgenders zichtbaarder te maken in de samenleving. Volgens de organisatie is er veel onbegrip voor de groep. 'Je bent eerst bijvoorbeeld een lesbische vrouw en na je transitie een hetero man, dat is moeilijk uit te leggen,' aldus Yvo Manuel Vas Dias, initiatiefnemer van de Trans Pride.

De Trans Pride duurt negen dagen en wordt georganiseerd in het The Manor Hotel. Er is onder andere een fototentoonstelling, pubquiz en een speeddate. Ook wordt er een film vertoond van documentairemaakster Annemarie Rozenboom. Zij volgde vijf jaar lang een Joodse vrouw die man wilde worden.

"Voor iedereen die wil weten hoeveel struggles je meemaakt als je in het verkeerde lichaam geboren bent, is dit een hele goede film,' aldus Rozenboom. Kaarten voor de film BOI kunnen tot zaterdagavond laat nog gekocht worden. Zaterdag 2 augustus vindt de jaarlijkse Canal Parade plaats. In samenwerking met AVROTROS zendt AT5 de botentocht live uit. 

Edwin Butter