Stad

Financiële ruzie om bronzen stier op Beursplein

27 juli 2014, 14.48 uur · Aangepast 28 juli 2014, 11.52 uur

Frank Buis/AT5
Frank Buis/AT5

Voor de rechter is van de week een financiële ruzie om het bronzen beeld van een stier op het Beursplein uitgevochten.

Het beeld werd in de zomer van 2012 spontaan neergezet op het Beursplein. De maker van het kunstwerk, Arturo Di Modica, noemde het Charging Bull. In 1989 plaatste Di Modica al een grote versie van het beeld, met dezelfde naam, op Wall Street in New York. Dat beeld groeide uit tot een icoon van de stad en het kapitalisme.

De Amsterdamse Charging Bull is niet meer van Di Modica zelf, hij heeft het verkocht. Van de koper kreeg hij een aanbetaling van 100.000 euro. Daarvoor kreeg de koper de merchandiserechten, om bijvoorbeeld miniaturen te verkopen. Voorwaarde van de koper was wel dat het beeld op een openbare plek in de stad te zien is.

Geld
Over de resterende 300.000 euro van het aankoopbedrag was gedoe. Volgens de koper was er niet aan de voorwaarde voldaan, omdat het beeld tot nu toe steeds een vergunning voor een jaar krijgt. Er is geen sprake van definitieve plaatsing. De rechter besloot echter afgelopen week in het voordeel van Di Modica, die alsnog zijn resterende 300.000 euro krijgt.

Di Modica heeft in het verleden vaker rechtszaken gevoerd om geld te krijgen als bedrijven bijvoorbeeld een foto van de New Yorkse stier gebruiken.