Start van hoofdcontent

Stad

nl

Uber zet nu ook particuliere autobezitters in als chauffeur

30 juli 2014, 09.26 uur · Aangepast 1 augustus 2014, 17.37 uur

Het is vanaf vandaag mogelijk om via de taxi-app van Uber een particuliere autobezitter op te roepen voor een ritje, en dat voor de helft van de prijs.

Het is de bedoeling dat niet-professionele chauffeurs in hun eigen auto klanten gaan rondrijden. Uber zegt dat iedere chauffeur zorgvuldig is geselecteerd: ze moeten minimaal 21 jaar oud, een interne training volgen, een VOG-verklaring overleggen en een verzekerde vierdeursauto hebben uit 2005 of jonger.

Er wordt vandaag begonnen met twintig chauffeurs die beschikbaar zijn voor een beperkt aantal bestaande klanten. Uber weet dat de nieuwe service niet helemaal volgens de huidige regels is. Chauffeurs zijn bijvoorbeeld verplicht een diploma te hebben en moeten ze een chauffeurskaart hebben.

'De huidige wetgeving is verouderd', zegt Niek van Leeuwen, directeur van Uber Nederland tegen de NOS. 'Gelukkig wordt de wet later dit jaar geëvalueerd en aangepast. Ik verwacht dat er dan ruimte wordt gemaakt voor innovatieve concepten zoals dit.'

TCA
Een woordvoerster van TCA zegt dat het taxibedrijf eerst bekijkt welke vlucht UberPOP neemt en hoe de overheid reageert. TCA vraagt zich wel af of de veiligheid van de passagiers bij Uber niet in het geding is. TCA stelt volgens de woordvoerster striktere eisen aan de chauffeurs. Ze krijgen een psychologische test en moeten cursussen volgen.