Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Behalve Gay Pride en Ajax, ook Gaza-demonstratie op zondag

31 juli 2014, 19.54 uur · Aangepast 1 augustus 2014, 22.24 uur

Het wordt zondag een drukke dag. Behalve de Johan Cruijffschaal en het slotfeest van de Gay Pride, staat er nu ook een Gaza-demonstratie op het programma.

De Gaza-demonstratie begint om 14.00 uur op de Dam en trekt vervoglens door de stad. Om 18.00 uur is hij weer afgelopen. De demonstratie zal verkeershinder opleveren in de binnenstad. De gemeente verwacht 5000 deelnemers.

UPDATE vrijdag 1-8: Demonstratie verplaatst naar het Museumplein 

In het centrum is zondagmiddag ook het slotfeest van de Gay Pride (Rembrandtplein) en om 18.00 begint in de Arena het duel om de Johan Cruijffschaal, waardoor er ook veel Ajax-supporters op de been zullen zijn.

'Het wordt een druk weekend voor Amsterdam', zegt een woordvoerder van de gemeente. 'Dat realiseerden we meteen toen we de aanvrag voor de demonstratie binnen kregen. Maar capaciteit mag nooit een argument zijn om een demonstratie te verbieden.' Volgens de gemeente kan de politie de drukte aan.

Geen ISIS-vlaggen
Vanwege incidenten bij een eerdere betoging op 20 juli, benadrukken de autoriteiten dat bij de Gaza-demonstratie gezichtsbedekkende kleding verboden is. En er zijn meer regels. 'Nazisymbolen, het brengen van de Hitlergroet en vlagverbrandingen zijn voorbeelden van uitingen die niet worden getolereerd. Hetzelfde geldt voor de ISIS-vlag; die mogen demonstranten zondag niet meedragen.'

'Naast het recht op demonstratie is ook de persvrijheid één van de basisbeginselen van de vrije, democratische maatschappij. De politie zal daarom zondag alert zijn op en optreden bij eventuele signalen dat de pers wordt gehinderd in haar werk van vrije nieuwsgaring.'