Start van hoofdcontent

Stad

nl

Asielzoekers moeten pand Linnaeushof verlaten

13 augustus 2014, 18.13 uur · Aangepast 16 augustus 2014, 23.48 uur

Een groep rondzwervende uitgeprocedeerde asielzoekers moet binnen twee dagen het pand aan de Linnaeushof verlaten. Dat heeft de rechtbank vandaag beslist.

De eigenaar van het pand was naar de rechter gestapt om de groep uit het complex te krijgen. De asielzoekers kraakten op 10 juli het leegstaande pand aan het Linnaeushof in Oost, nadat ze waren gedwongen een voormalige gevangenis aan de Havenstraat te verlaten. De gebruikers doopten de nieuwe locatie 'Vluchtopvang'.

Zo'n 120 vluchtelingen maken gebruik van het complex. De eigenaar van het pand, die eerder een ander vastgoedproject kwijt was aan de groep, was niet meer zo geduldig met de krakers. De rechter ging daarin mee. 'Het pand heeft slechts 10 dagen leeg gestaan voordat het werd gekraakt.'

Volgens de eigenaar zijn er ook vergevorderde plannen om een fitnesscentrum te vestigen in het complex. De rechtbank voelt wel mee met de asielzoekers, die nu voor de zoveelste keer op straat komen te staan, niet mogen werken en geen aanspraak kunnen maken op sociale voorzieningen.

'Het zijn schrijnende omstandigheden, maar dit betreft een maatschappelijk probleem, dat niet kan worden afgewenteld op de schouders van pandeigenaren die hun pand op enig moment  niet gebruiken.'