Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente in hoger beroep in zaak-sinterklaasintocht

14 augustus 2014, 12.39 uur · Aangepast 17 augustus 2014, 23.13 uur

Amsterdam gaat de uitspraak van de bestuursrechter over Zwarte Piet van begin juli aanvechten.

Burgemeester Van der Laan gaat in beroep bij de Raad van State tegen de beslissing dat hij de vergunning voor de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet bekijken. Dat heeft hij donderdag laten weten.

De rechtbank oordeelde begin vorige maand dat de burgemeester de vergunning voor de sinterklaasintocht van vorig jaar 
opnieuw moet bekijken. De rechtbank was van mening dat de gemeente vorig jaar de vergunning had moeten toetsen aan artikel acht uit Verdrag van Rechten van de Mens. Dat voorziet in een verbod op negatieve stereotypering van mensen.

'Veel zwarte Amsterdammers voelen zich gediscrimineerd door Zwarte Piet, dit maakt inbreuk op het privé-leven van deze mensen', aldus de rechtbank toen. Aan de hand van dat argument moet de burgemeester nu de vergunning opnieuw tegen het licht houden.

Hoger beroep
De gemeente gaat nu tegen deze uitspraak in hoger beroep. Het Pietengilde liet woensdag ook al weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. 

Maatschappelijke discussie
Van der Laan vindt dat de discussie over Zwarte Piet moet worden gevoerd in de samenleving en niet in de rechtszaal. 'Het is veel meer dan een juridische discussie.' Bovendien is het volgens Van der Laan niet enkel een Amsterdams feest, maar een landelijke traditie. 'Overal in het land vinden sinterklaasintochten plaats en gaan Sint en Piet op bezoek op scholen en in buurthuizen.'

Verder meent de burgemeester dat hij zich niet met de inhoud van evenementen moet bemoeien. 'Dan kom je in de rol van zedenmeester terecht.'

Een van de gesprekspartners is de organisatie Nederland Wordt Beter, een tegenstander van Zwarte Piet. De stichting 'betreurt' het besluit van de burgemeester, maar ziet hierin geen reden het overleg met hem te staken.