Start van hoofdcontent

Stad

nl

SP trekt zich terug uit pro-Palestinademo

23 augustus 2014, 15.32 uur · Aangepast 24 augustus 2014, 14.28 uur · Foto: Jos van Zetten

De SP Amsterdam heeft zich teruggetrokken als medeorganisator van de pro-Palestinademonstratie, die zaterdagmiddag op de Dam plaatsvindt. Volgens de partij zijn twee van de drie sprekers 'te extreem'.

Het gaat om de Belgische activist Dyab Abou Jahjah, die in het verleden Saddam Hoessein een martelaar noemde en op Rachid Appa El Gazaoui, beter bekend als rapper Appa, die Israël vergeleek met nazi-Duitsland. Volgens SP-partijvoorzitter Chris Schaeffer 'ben je dan een beetje de weg kwijt'. Dat zegt hij tegen Het Parool.

Ook kan de SP niet leven met een door de organisatie van de demonstratie opgestelde tekst, die op Facebook circuleert. Daarin schrijft Back to Palestine dat het Nederlandse volk, Nederlandse politici en media verantwoordelijk zijn voor de dood van Palestijnen. Ondanks het wegvallen van de SP blijft de organisatie van het protest achter de sprekers en uitlatingen op Facebook staan.

'Ook bedanken wij SP Amsterdam voor haar verhelderende stellingname waarbij duidelijk is gemaakt dat voor hen het verdedigen van het bestaansrecht van Apartheidsstaat 'Israël'; en het beschermen van de partijimago zwaarder weegt dan het aansluiten bij een protest voor de rechten van de Palestijnen.', schrijft de organisatie op haar pagina.

De demonstratie start zaterdagmiddag om 14:00 uur op de Dam, waarna de groep een tocht aflegt door door de Vijzelstraat, het Weteringscircuit, de Utrechtsestraat en via het Rembrandtplein weer terug naar de Dam. Op Facebook hebben zich zo'n 970 mensen aangemeld op Facebook.