Start van hoofdcontent

Stad

nl

Felle uitspraken bij pro-Palestina-demo

23 augustus 2014, 18.25 uur · Aangepast 26 augustus 2014, 09.48 uur

Op de Dam hebben zich zijn zaterdagmiddag enkele honderden mensen verzameld voor een pro-Palestina-demonstratie. Op het podium worden felle uitspraken gedaan over de opstelling van Nederland in conflict tussen Israël en Palestina.

De demonstratie is rond 14:00 uur begonnen. Onder meer rapper Appa en de Belgische activist Dyab Abou Jahjah hebben op de Dam de aanwezige demonstranten toegesproken, reden voor de SP Amsterdam om zich terug te trekken als mede-organisator van het protest.

Appa deed uitspraken over de opstelling van Nederlandse politici in het conflict tussen Israël en Hamas: 'Het is klaar met deze zionistische honden, die uit zijn op ons geld en bloed'. Ook Esther Voet, directeur voor het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) moest het ontgelden: 'Esther 'Stink' Voet, je bent een smerig mens'. 

Na Appa was het podium aan Abou Jahjah. 'Ik ben trots om op hetzelfde podium te staan als Appa, hij heeft alles al gezegd'. Eerder liet een spreker in een Zwarte Piet is racisme-shirt weten dat hij zich niet zou laten censureren door de politie, die gevraagd had om niet te refereren aan Hamas tijdens het protest. 'Wij laten ons niet censureren. Ik kom in opstand en sta achter Hamas'.

Ook wordt op Twitter gemeld dat enkele demonstranten met een vlag van IS zijn gesignaleerd. Een woordvoerder van de politie kan dat niet bevestigen. Er is veel politie op de been, die onder meer alert is op discriminerende of antisemitische uitingen en op vlaggen van terroristische organisaties als IS en Hamas. Die vlaggen zijn verboden. Er is één persoon aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. 

Rond 16:00 uur zijn de demonstranten van de Dam vertrokken voor een ronde door het Centrum. Rond 17:00 uur zal het protest eindigen.

Foto's: Moes, Jos van Zetten.