Cultuur

NL
V

Waar zijn de 'Flowers' van Karel Appel?

24 augustus 2014, 19.45 uur · Aangepast 25 augustus 2014, 14.55 uur

'Flowers', het beeld van Karel Appel bij het Muiderpoortstation, is al jaren weg. Eind 2012 zou het weer te bewonderen zijn op het Oosterspoorplein, maar de sokkel is nog steeds leeg. Waar zijn de 'Flowers'?

In 2010 verdween een bloem uit het kunstwerk. Daarom werd in 2012 besloten om het beeld te restaureren. Maar de familie van Karel Appel had de mal niet meer.

Gelukkig bleek er in Italië een vrijwel identieke bloem van Karel Appel te staan. Die mocht echter niet verscheept worden. Dus schakelde stadsdeel Oost een Italiaanse bronsgieter in om de Italiaanse bloem na te maken.

Maar net op dat moment was er in het Cobra Museum in Amstelveen ook zo'n bloem van Appel te zien. De afspraak met de Italiaanse bronsgieter werd afgezegd. Vervolgens bleek er geen bronsgieter in Nederland te zijn die tijd had om de bloem in het Amstelveense museum na te maken.

Daarop werd toch weer de Italiaanse bronsgieter benaderd. En die is nu aan de slag om een echte Karel Appel-bloem af te leveren en het kunstwerk compleet te maken.