Start van hoofdcontent

Stad

nl

Liquidatiezaak Staatsliedenbuurt voor rechter

25 augustus 2014, 09.46 uur · Aangepast 27 augustus 2014, 20.23 uur

In de gerechtsbunker in Osdorp wijdt de rechtbank maandag opnieuw een voorbereidende zitting aan de schietpartij in de Staatsliedenbuurt, die op 29 december 2012 aan twee mannen het leven kostte.

Verdachten zijn de 34-jarige Anouar B. en de 26-jarige Adil A. Zij werden vorig jaar relatief snel na de enorme schietpartij opgepakt. Het geweld in de Staatsliedenbuurt vormt een schakel in een keten uiterst gewelddadige liquidaties, waarbij meerdere doden vielen.

De meest recente schietpartij deed zich een week geleden voor in Oost. De 34-jarige Derkiaoui van der Meijden kwam daarbij om het leven - hij gold als verdachte in de zaak rond de Staatsliedenbuurt. Anouar B. en Adil A. hebben tot dusver iedere betrokkenheid bij het vuurwapengeweld in de Staatsliedenbuurt ontkend. Het onderzoek naar de zaak is nagenoeg afgerond. Verdachte Hamza B. zal in Marokko worden berecht, waar hij in juni vorig jaar werd opgepakt.

Behalve van de dubbele moord beschuldigt justitie de verdachten ook van poging tot doodslag op twee motoragenten. De daders beschoten de agenten vanuit hun vluchtauto.