Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Jeugdinrichting Amsterbaken definitief dicht

3 september 2014, 17.50 uur · Aangepast 5 september 2014, 18.08 uur

De justitiële jeugdinrichting Amsterbaken gaat toch dicht per 1 januari 2016.

Alternatieven die onder meer door de instelling zelf zijn aangedragen en op verzoek van de Tweede Kamer zijn onderzocht, voldoen niet aan de voorwaarden van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Hij zet daarom de sluiting door, zo heeft hij woensdag aan de Kamer geschreven.

Het afstoten van het behandelcentrum voor jongens in Amsterdam is volgens hem nodig omdat er de komende jaren naar verwachting minder behoefte is aan plaatsen, omdat de jeugdcriminaliteit daalt. Tegelijk past het in zijn plannen om flink te bezuinigen op de gevangenissector.

'Totale verrassing'
Een woordvoerder van Amsterbaken was vanmiddag totaal verrast toen AT5 belde voor een reactie op het nieuws. Niemand van de jeugdinrichting was op de hoogte gebracht van de definitieve sluiting en dus willen ze het nieuws eerst intern bespreken voordat ze kunnen reageren.  

Update 20.16 uur
Amsterbaken geeft de hoop niet op. Een woordvoerder laat weten dat de sluiting wat hen betreft helemaal nog niet definitief is. De medewerkers willen blijven vechten voor Amsterbaken zolang dat kan.