Start van hoofdcontent

Stad

nl

Twee doden en twee vermisten bij explosie Diemen

4 september 2014, 22.53 uur · Aangepast 5 september 2014, 10.54 uur

In een flat aan de Beukenhorst in Diemen, woedt een grote brand. Getuigen hoorden rond 15.45 uur een enorme knal. 'Het lijkt wel oorlog', zegt een van hen.

Op de begane grond was er een enorme explosie, laat de brandweer aan AT5 weten. Zowel de voor- als achterkant van de flat raakte enorm beschadigd. De eerste en tweede verdieping lijken helemaal weg geslagen door de explosie. De gevel is verwoest en balkonnen zijn naar beneden gestort.

De explosie had te maken met renovatiewerkzaamheden in het pand. Tijdens de verbouwing is de gasleiding waarschijnlijk geraakt. Dat leidde tot een explosie. De gasleiding brandt nog. Dat is een bewuste keuze van de brandweer.

UPDATE 22.36 uur: liveblog gesloten
We sluiten het liveblog.

De brandweer laat weten dat het te donker is om nog verder te zoeken naar de twee vermiste personen. Morgen gaat de zoektocht verder.

Voor de bewoners die hun huis niet in kunnen zijn slaapplaatsen geregeld. Een deel van de mensen slaapt in de Marinekazerne aan de Kattenburgerstraat.,

UPDATE 21.42 uur:
Een expert heeft naar het gebouw gekeken. Omdat de flat niet stabiel is en een groot deel van de flat zonder gas en licht zit, moeten bewoners de nacht elders doorbrengen. Op dit moment wordt gekeken of er opvang geregeld moet worden.

UPDATE 21.32 uur:
De brandweer laten weten dat het hele gebouw in principe doorzocht is. Enkele woningen zijn niet betreedbaar. Op dit moment zijn hulpdiensten druk bezig met het registreren van mensen op opvanglocaties. Pas als die registratie voltooid is kan met zekerheid iets gezegd worden over de vermisten.

UPDATE 21.19 uur:
Eén van de vermisten is een medewerker van woningcorporatie De KeyDe corporatie is eigenaar van de flat. De werknemer was betrokkken bij de werkzaamheden die in de flat werden uitgevoerd, bevestigt een woordvoerder van de woningcorporatie. 

UPDATE 21.16 uur:
Enkele tientallen bewoners worden opgevangen in het nabijgelegen zorgcentrum Berkenstede. Onder de bewoners is veel onduidelijkheid over waar ze vanavond de nacht moeten doorbrengen. Dit leidt bij sommigen tot irritatie.

De gemeente laat weten dat er op dit moment gekeken wordt of er mensen opgevangen moeten worden. Mocht dit zo zijn dan regelt de gemeente een plek om te overnachten.

UPDATE 20.47 uur:

Politiemensen die dicht bij de brandende flat in Diemen hebben gewerkt, gaan uit voorzorg aan de zuurstof. pic.twitter.com/JH4xIWo1yd

— Jeroen Wetzels (@jeroenwetzels) September 4, 2014


UPDATE 19.50 uur:
De burgemeester van Diemen laat weten dat er bij de explosie twee mensen zijn overleden. Twee andere mensen worden nog vermist. Er zijn zeker vijftien mensen gewond geraakt.

Door de explosie is een deel van het gebouw ontzet en is er instortingsgevaar. De brandweer heeft nog niet alle woningen kunnen doorzoeken. Het lage deel van het gebouw is mogelijk vanavond weer toegankelijk, het hoge gedeelte van het gebouw blijft afgesloten.

UPDATE 19.38 uur:

De burgemeester spreekt zo in Diemen met bewoners van de Beukenhorst. 

UPDATE 18.00 uur:

De brandweer is vanaf de buitenkant van de flat alle ramen van alle woningen aan het openbreken om te kijken of er nog bewoners of huisdieren aanwezig zijn. De zo'n 80 bewoners die naar een opvang werden overgebracht, worden nu met een bus van de gemeente naar een nieuwe opvangplek verplaatst.

UPDATE 17.44 uur:

Getuige van de explosie in #Diemen: "Waarschijnlijk heeft de hoogwerker de gasleiding stuk getrokken" (video) http://t.co/PFiPFzwmdO

— RTV NH (@RTVNH) September 4, 2014

UPDATE 17.38 uur:

Brandweer meldt drie gewonden. Voorlopig mogen de bewoners van de flat niet meer hun woningen in. Zo'n 80 bewoners worden daarom elders opgevangen. De brandweer zoekt in het flatgebouw of er nog bewoners aanwezig zijn.

UPDATE 17.17 uur:

Op het alarmeringsnetwerk is de volgende tekst te lezen: 'ALLE EENHEDEN TER PLAATSE IN DIEMEN BIJ DE AUTO BLIJVEN EN NIET TEREIN IN IVM INSTORTINGSGEVAAR'

UPDATE 17.07 uur:

Twee mensen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt het ANP. Ter plekke wordt ook een aantal mensen behandeld.

UPDATE 16.58 uur:

Volgens @LifelinerNL zou de brandweer op zoek zijn naar twee of drie vermisten.

Ontploffing #Diemen: Twee personen zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. Brandweer zoekt naar 2 of 3 vermisten. #traumaheli

— Lifeliner Nederland (@LifelinerNL) September 4, 2014

Ontploffing #Diemen: Een foto van de drie traumahelikopters ter plaatse via @Musiqsounds: pic.twitter.com/C7jIvHsWOu #traumaheli

— Lifeliner Nederland (@LifelinerNL) September 4, 2014

UPDATE 16.55 uur:

Volgens journalist Jo van Egmond heeft het AMC in Zuidoost al drie gewonden ontvangen die gewond raakten door de explosie en brand in Diemen. Ze zouden rook of stof in hebben geademd.

AMC ziekenhuis heeft drie gewonden binnen na explosie/brand flatgebouw Diemen

— Jo van Egmond (@Jovanegmond) September 4, 2014

UPDATE 16.51 uur:

Ruim een uur na de explosie zijn er nog steeds dikke rookwolken te zien boven de brandende flat.

@AT5 explosie Diemen pic.twitter.com/ERQzcMxI31

— Marcel Strijk (@MarcelStrijk) September 4, 2014

UPDATE 16.43 uur:

Drie traumahelikopters bij brandende flat. Ook trauma-auto's van het mobiel medisch team zijn aanwezig.

Drie #lifeliner s #diemen #explosie @LifelinerNL @GemDiemen @AT5 @RTVNH pic.twitter.com/h5NKWKS5xX

— MusiQsounds (@Musiqsounds) September 4, 2014

EERDERE FOTO'S:

Mega-ontploffing gevolgd door grote brand in flat bij ons achter in Diemen-Zuid. Veel brandweer en politie. pic.twitter.com/ZGMJrgEq9P

— Leo Aquina (@leoaquina) September 4, 2014

Wajo #brand #diemen pic.twitter.com/9ssfHbu5aq

— Abedullah Saeed (@AbedullahSaeed) September 4, 2014

Ontploffing of instorting flat in #Diemen hoop dat er niemand gewond is! pic.twitter.com/ReqX73iLkO

— Mark Abbas (@MarkAbbas) September 4, 2014

Brand Diemen-Zuid @AT5 pic.twitter.com/1diTXLC0mU

— Quinten 'GODasTyy' (@ImmortaL_DasTyy) September 4, 2014