Politiek

Wethouder zet bezuinigingen op ambtenaren door, ondanks kritiek

5 september 2014, 09.46 uur · Aangepast 5 september 2014, 20.02 uur

Amsterdam wil de komende jaren flink bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Daarmee moet in de toekomst 120 miljoen euro worden bespaard. Maar de vakbond en de ondernemersraad zijn zeer kritisch over de plannen.

'Dit heeft een enorme negatieve weerslag op de organisatie', stelt vakbond Abvakabo FNV. 'Dit kost de organisatie slagkracht die kan oplopen tot 25 procent. En een voetbalteam dat een kwart van z'n slagkracht verliest, gaat wellicht wedstrijden verliezen'.

Ook oppositiepartij PvdA is bezorgd om de bezuinigingsoperatie. 'Dit is een van de meest omvangrijke operaties ooit. Veel medewerkers zijn onzeker over hun plek', stelt raadslid Dennis Boutkan. 'Dat kan dus betekenen dat er her en der straks dingen misgaan. Bovendien betwijfel ik of de 120 miljoen euro bezuiniging gehaald gaat worden'.

VVD-wethouder Pieter Litjens vindt echter dat de reorganisatie gewoon door moet gaan. 'Als je je taken kunt doen met minder mensen en minder geld, dan is het de plicht van een overheid om dat te doen'.