Politiek

NL
V

30 illegale hotels gesloten in drie weken tijd

11 september 2014, 10.05 uur · Aangepast 13 september 2014, 19.16 uur

Er zijn in de stad de afgelopen drie weken 30 illegale hotels gesloten. Ook heeft de gemeente in totaal voor 216.000 euro aan boetes opgelegd.

Dit maakte wethouder Laurens Ivens van bouwen en wonen donderdag bekend. Op een van de adressen waren er maar liefst 56 slaapplaatsen en voldeed het pand niet aan de brandveiligheidsvoorschriften. Volgens Ivens maakt de zomerhandhavingsactie duidelijk dat er extra acties nodig zijn om de problemen van illegale hotels te bestrijden. 'De illegale hotels in de stad zorgen voor minder woningen, overlast en brandrisico. Daar moet een einde aan komen', zegt Ivens.

Als tijdens een controle een pand niet voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften, wordt het onmiddellijk gesloten en krijgt de eigenaar een boete. In andere gevallen zijn boetes opgelegd voor het oneigenlijk gebruik van een woning en moet de eigenaar zijn illegale hotelactiviteiten staken. Tijdens de zomeractie zijn er op 45 adressen, met in totaal 401 slaapplaatsen voor toeristen, overtredingen geconstateerd.

Brandgevaarlijk
De gemeente pakt illegale, brandgevaarlijke hotels en pensions streng aan. Het afgelopen jaar zijn er tijdens eerdere handhavingsacties 92 illegale hotelappartementen gesloten met in totaal 250 slaapplaatsen.

Het aantal meldingen van overlast door illegale hotels is toegenomen en de resultaten van de zomerhandhavingsactie laten volgens Ivens zien dat het een hardnekkig probleem is. Daarom gaat het college extra werk maken van woonfraude.