Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bewoners Geuzenveld dolblij met krakers

12 september 2014, 20.18 uur · Aangepast 17 september 2014, 03.07 uur

In de Bierens de Haanbuurt in Geuzenveld zijn onlangs zeven woningen bezet door krakers. Doorgaans een reden voor buurtbewoners om in het geweer te komen, maar in Geuzenveld is verheugd gereageerd op de komst van de krakers.

In de wijk staan namelijk al jaren tientallen woningen leeg. Bewoners voelen zich daardoor onveilig en zijn blij dat een aantal leegstaande panden nu in ieder geval bewoond wordt.

'Het originele plan was om drie woningen te betrekken maar toen kwam de buurt en die zei ja die en die en die staan ook leeg', vertelt kraker Jeroen. 'Toen hebben we dat ook gedaan. We waren best een beetje verbaasd, ja. Het gebeurt niet vaak dat een buurt zo blij is, maar het is leuk om te zien!'

'Ik vind het prima dat ze er zijn', verklaart een buurtbewoner. 'Ze zijn netjes en beleefd en we hebben geen overlast van ze. Dit voelt veiliger dan leegstand.'

Aangifte
Maar Ymere wil de krakers zo snel mogelijk weg hebben en heeft aangifte gedaan. Ook zijn er alarmsystemen in de rest van de lege woningen geplaatst en zijn ramen en deuren dichtgemaakt met stalen platen om krakers buiten de deur te houden. Dat valt niet in goede aarde bij de bewoners, die de niet bepaald fraaie maatregelen met argusogen bekijken. 

Ymere erkent dat het opknappen van de woningen uitgesteld is, maar dat ze er naar streven de huizen binnen afzienbare tijd te verkopen. Wat dat precies betekent is niet duidelijk. Dinsdag gaan ze met de bewonerscommissie om tafel om de voortgang te bespreken.