Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Duizenden tomaten vliegen over de Dam

14 september 2014, 18.53 uur · Aangepast 17 september 2014, 22.47 uur

Tijdens het Tomatofest vlogen vandaag duizenden tomaten over de Dam. Met het enorme tomatengevecht willen vier jonge Amsterdamse ondernemers protesteren tegen de Russische boycot van groente en fruit.

De tomaten zijn tegen een marktcomforme prijs ingekocht, zo wil de organisatie tomatentelers die last hebben van de boycot steunen. Voor de 1500 deelnemers aan het gevecht zijn zo´n 200.000 tomaten ingekocht. 

Hoewel de actie goed bedoeld is, zijn niet alle tomatentelers blij met de actie. De organisatie laat weten dat alle tomaten afgekeurd waren voor consumptie en dat er dus geen voedsel verspild is.

Het deel van de Dam waarop het gevecht plaatsvond is met plastic en hekken afgeschermd om te voorkomen dat omliggende gebouwen worden besmeurd. Deelnemers dienen zich na afloop van het gevecht met flesjes water te wassen en de tomatensmurrie gaat naar een biovergister om er groene stroom mee te produceren.

Update 20.09 uur: opgeruimd
De hele Dam is inmiddels weer netjes opgeruimd.

Update 17.44 uur: Gemeente tevreden
Het tomatengevecht is zonder problemen verlopen. 'De initiatiefnemers hebben goed rekening gehouden met onze wensen', aldus een woordvoerder van de gemeente Amsterdam.

Een van de voorwaarden was dat andere mensen op de Dam geen last van het tomatengevecht zouden hebben. Daarom was het terrein, vlak voor het Koninklijk Paleis, met plastic beklede hekken afgezet.

De dam is voor even het Rode plein #tomatengevecht pic.twitter.com/s0uYjSbtch

— Ikben020 (@Ikben020) September 14, 2014

Maar niet voor lang. Opruimen is begonnen!! #tomatengevecht pic.twitter.com/WTFwruGQHK

— Ikben020 (@Ikben020) September 14, 2014