Stad

Veel jongeren steken zich al vroeg in de schulden

23 september 2014, 09.30 uur · Aangepast 23 september 2014, 17.47 uur · Foto: Flickr / Alf Melin

Whatsapp

Een op de vijf jongeren tussen 18 en 24 jaar kampt met betalingsachterstanden.

Ze kunnen bijvoorbeeld rekeningen van hun zorgverzekeraar of telefoonaanbieder niet betalen of hebben openstaande boetes. Relatief veel jongeren hebben al een betalingsachterstand bij de Belastingdienst. Dat blijkt uit onderzoek dat het Nibud dinsdag heeft bekendgemaakt.

Het gaat bij bijna twintig procent van de betalingsachterstanden zelfs om een bedrag van 2500 euro of meer. 'Ze zijn nog maar net zelf financieel verantwoordelijk en hebben nu al hun geldzaken niet op orde. Het is zorgwekkend dat ze zich op zo'n jonge leeftijd in de schulden steken', aldus het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Aan het onderzoek hebben ruim 1500 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar meegewerkt. Het instituut is 'positief verrast' over de belangrijke rol die ouders blijven houden als hun kinderen meerderjarig zijn.

Meer dan de helft (63 procent) van de 18-plussers praat nog minstens een keer per maand met zijn ouders over geldzaken. 'Die invloed kunnen ze gebruiken om hun kind te helpen uiteindelijk financieel gezien op eigen benen te staan.'

Whatsapp