Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Nieuwe Holleeder is een Marokkaan en dit is zijn verhaal'

1 oktober 2014, 12.40 uur · Aangepast 3 oktober 2014, 03.19 uur

Het nieuwe boek over de Amsterdamse onderwereld, Mocro Maffia, moet officieel nog verschijnen, maar wij spraken gisteren al met de auteurs, AT5-journalist Marijn Schrijver en oud-AT5 journalist Wouter Laumans.

'Er zitten heel veel onthullingen in over wat er zich de afgelopen twee jaar heeft afgespeeld in Amsterdam. Maar wat ook een heel interessante verhaallijn door het hele boek is, is hoe de politie optreedt tegen deze jongens en welke methodes ze allemaal gebruiken', zo zegt Schrijver.  De auteurs onthullen onder andere dat de politie minderjarige informanten gebruikt heeft, om bij de netwerken binnen te komen.

Wat het boek van Schrijver en Laumans bijzonder maakt, is dat ze het hele verhaal vanuit de misdadigers zelf geschreven hebben. 'Ze willen ook een Mercedes rijden en als ze geen gouden rechterbeen hebben waarmee ze dat kunnen bereiken op het voetbalveld of ze zijn niet extreem slim, zodat ze dat kunnen bereiken via school, dan zullen een aantal jongens besluiten dan maar op deze weg. Want zij willen ook het leven leiden van een profvoetballer', aldus Laumans.

Eén van de hoofdpersonen uit het boek is beroepscrimineel Rida Bennajem, die in verband gebracht werd met een liquidatie in Antwerpen. Bennajem werd zelf ook geliquideerd, dat gebeurde in maart afgelopen jaar in de Comeniusstraat in Slotervaart. Verder wordt er in het boek ook aandacht besteed aan de liquidatie van topcrimineel Gwenette Martha en de onlangs doodgeschoten Derkiaoui van der Meijden. 'Derk', zoals hij op straat genoemd werd, zou ook weer betrokken zijn bij de grote schietpartij in de Staatsliedenbuurt.

Het boek Mocro Maffia van Marijn Schrijver en Wouter Laumans verschijnt op 2 oktober.