Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA dreigt met kort geding ontruiming Spinhuis

2 oktober 2014, 12.38 uur · Aangepast 2 oktober 2014, 16.13 uur

De UvA heeft de studenten die het Spinhuis hebben gekraakt gesommeerd het pand vandaag voor 18.00 uur te verlaten. Doen zij dit niet, dan spant de universiteit een kort geding aan.

In een brief vroeg de universiteit de studenten te vertrekken uit het pand. De zelfverklaarde 'intellectuele rebellen' peinzen er echter niet over het Spinhuis te verlaten. Volgens hen heeft de UvA geen concrete plannen voor het gebouw en ze hebben geen zin om plaats te maken voor een antikraakwacht.

In Het Spinhuis was tot deze zomer een 'common room', een autonome ruimte voor studenten die gerund werd door vrijwilligers. In de ruimte werden regelmatig lezingen en borrels georganiseerd. Tot ontsteltenis van veel studenten werd de ruimte deze zomer door de UvA gesloten. De universiteit opent op de nieuwe campus op het Roeterseiland een nieuwe 'common room' maar volgens de studenten is dat geen goede vervanging voor hun oude plek. Een groep studenten besloot daarom vorige maand het Spinhuis te kraken.

De krakende studenten reageerden gisteren op de brief van de UvA door alvast het programma voor de komende weken aan te kondigen.