Stad

NL
V

'Airbnb helpt stad nog niet echt bij bestrijding illegale verhuur'

11 oktober 2014, 13.39 uur · Aangepast 15 oktober 2014, 02.27 uur

De gemeente heeft het moeilijk met de explosieve groei van woningverhuur in de stad via Airbnb. Het krijgt overigens ook niet echt hulp van Airbnb om het in de hand te houden.

In september kondigde wethouder Ivens al aan een half miljoen uit te trekken voor de bestrijding van illegale hotels. Handhavers worden ingezet om illegale verhuur en de bijkomende overlast in kaart te brengen.

Airbnb beloofde in juni de gemeente te gaan helpen maar deze samenwerking verloopt vooralsnog alles behalve soepel. 'Zij hebben de verhuurgegevens, dus zij kunnen ons helpen, maar ze stellen zich terughoudend op'. zegt Ivens vandaag in Het Parool. 

'Terwijl het ook in hun belang is dat de kwaliteit van de woningen waarin ze bemiddelen goed is. Het is voor Airbnb-klanten ook niet leuk als er om acht uur 's ochtends een stel ambtenaren aan je bed staat.'

Niet alleen verhuurders die hele panden structureel verhuren als illegaal hotel kunnen meer controles verwachten, ook gewone particulieren die hun huis verhuren aan toeristen. Als zij dat langer doen dan toegestaan of bijvoorbeeld geen belasting betalen kunnen zij een boete krijgen.