Politiek

NL
V

Huurdersvereniging: 'Sociale huurwoning straks niet te betalen'

22 oktober 2014, 23.15 uur · Aangepast 23 oktober 2014, 19.39 uur

Een sociale huurwoning is in de toekomst voor een deel van de Amsterdammers niet meer te betalen. Dat zegt Bastiaan van Perlo van Huurdersvereniging Amsterdam.

Minister Stef Blok is van plan om de WOZ-waarde mee te laten tellen in het huidige puntensysteem voor sociale huurwoningen. Dit betekent dat de huur in de stad gemiddeld met 2,5 procent omhoog zal gaan, bovenop de bestaande jaarlijkse verhoging.

Huurdersvereniging Amsterdam denkt dat de maatregel de huidige problemen in de huursector alleen maar verergeren. 'Als de huur hoog genoeg wordt, zal de huurtoeslag niet afdoende zijn', aldus Van Perlo. 'Met name met het toepassen van het nieuwe systeem klopt straks het huurtoeslagsysteem niet meer.'

Daniel van der Ree van de VVD zegt dat met de plannen meer sociale huurwoningen in het middensegment met een huur van 700 tot 900 euro zullen vallen. 'Een segment dat tot nu toe in de stad sterk is ondervertegenwoordigd. Wethouder Ivens heeft een grote pot geld waarmee hij de armoede in de stad kan bestrijden. Wij zullen hem in dat beleid ondersteunen als aan de andere kant het sociale segment kleiner wordt ten gunste van het middensegment.'

Momenteel is zestig procent van alle woningen in de stad sociale huur. Een sociale huurwoning is een woning die via het puntensysteem onder de 700 euro uitkomt.

Bekijk de hele aflevering over de stijging van de sociale huur in De Stelling van Amsterdam.