Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdachte moord Eggermont zegt niet van wie hij moordwapen kreeg

24 oktober 2014, 20.29 uur · Aangepast 26 oktober 2014, 13.55 uur · Foto: Martin Damen

De 26-jarige E.L. die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op de onschuldige Stefan Regalo Eggermont, wil niet zeggen van wie hij het vermoedelijke moordwapen in zijn bezit kreeg.

Eggermont werd op 13 juli in de Conradstraat doodgeschoten. De moord had alles van een liquidatie, die – zo zei de Officier van Justitie – ‘we de laatste tijd heel vaak gezien hebben’. Al snel werd duidelijk dat het om een persoonsverwisseling ging. Eggermont werd voor iemand anders aangezien en 'per ongeluk' doodgeschoten.

L. werd negen dagen na de moord op Eggermont aangehouden, na een anonieme tip over een vuurwapen in zijn woning. De recherche vond in de woning van L. een pistoolmitrailleur, inclusief een demper en patronen. Volgens het NFI is dit wapen zeer waarschijnlijk gebruikt bij de moord in de Conradstraat.

'Niet de schutter'
Vrijdagmiddag stond L. voor de rechter in een zogeheten pro-formazitting. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt vooralsnog niet dat L. de schutter was, aangezien hij niet voldoet aan het signalement van de lichtgetinte dader.Justitie sluit echter niet uit dat L. de vluchtwagen bestuurde.

L. wilde in de rechtbank niet vertellen van wie hij het vuurwapen had gekregen. Hij is bang dat hij daarmee zijn eigen leven in gevaar brengt. Zijn advocaat zei dat hij snapte dat dit ‘frustrerend’ is voor het OM, de rechtbank en de nabestaanden. Maar, ‘als iemand vreest de volgende te zijn, dan is het mijn cliënt wel.’

Ook bleek dat er geen dna op het wapen is gevonden. Wel werden in dezelfde tas als waarin het wapen zat, handschoenen gevonden met het dna van L. Volgens de verdachte had hij de handschoenen aangedaan toen hij het wapen beter wilde bekijken. Het OM wil nog andere getuigen horen in de zaak en onderzoek doen naar aangetroffen dna-mengsporen.

Zeer spijtig
L. zei zelf dat hij onschuldig is. Tegen de aanwezige weduwe van Eggermont zei hij dat hij haar situatie ‘zeer spijtig’ vindt en hij condoleerde haar. Daarna richtte hij zich nadrukkelijk tot de aanwezige ‘kankermedia’ tegen wie hij fel van leer trok omdat zij 'zijn leven verpesten'.

De rechtbank oordeelde dat L. in voorarrest blijft, omdat het OM en de politie nog wel wat extra tijd mogen krijgen om de zaak uit te zoeken. Bovendien is er een ‘zeer ernstig wapen’ bij hem thuis aangetroffen en is het niet de eerste keer dat hij met een wapen is aangehouden. L. werd eerder in een kogelwerend vest en in het bezit van een vuurwapen aangehouden na de moord op Souhail Laachir in het Scheepvaartmuseum. Dat onderzoek liep uiteindelijk vast.