Stad

"Beeldvorming over paddo's is onjuist"

5 maart 2009, 15.13 uur · Aangepast 6 maart 2009, 17.35 uur

De Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS) wil dat onjuiste beeldvorming over incidenten met paddo's wordt gecorrigeerd.

Dat zeiden de advocaten donderdag bij het gerechtshof in Den Haag. Ze doelen op incidenten in Amsterdam die aan paddogebruik werden toegeschreven. Zo bleek dat een Fransman, die zijn hond vilde, geen paddo's had gebruikt maar psychotisch was. Minister Ab Klink van Volksgezondheid bracht in de Tweede Kamer en verschillende media telkens de incidenten in verband met paddogebruik, aldus de advocaten. Maar er is niet bewezen dat paddo's in het spel waren.

"Het gaat om incidenten die vermoedelijk in verband kunnen worden gebracht met paddogebruik. Dat is fundamenteel anders dan hetgeen de minister stelt, namelijk dat het incident is veroorzaakt door paddogebruik." Volgens de advocaten is het verband nooit aangetoond, zelfs niet onderzocht.

Ook willen de VLOS en bijna zeventig anderen dat zowel de teelt als de verkoop van verse paddenstoelen met een hallucinerende werking weer wordt toegestaan.

De landsadvocaat zei dat de minister het verbod heeft gebaseerd op een totaalplaatje. Sinds 2000 zijn er steeds meer verkooppunten gekomen, nam het aantal paddogebruikers toe en steeg het aantal incidenten met mensen die paddo's hadden gebruikt. Het VLOS vindt dat er dan ook moet worden gekeken naar andere genotsmiddelen die de mensen op dat moment tot zich namen.

De advocaten van VLOS vinden dat de minister er ten onrechte van is uitgegaan dat het verbod hooguit tot een omzetdaling zou leiden bij smartshops en kwekers. Volgens de advocaten heeft het verbod voor sommigen geleid tot verlies van hun bedrijf.

Het hof doet uitspraak op 14 april.