Cultuur

NL
V

Acteur Schaafsma kreeg zenuwen bij opnames Schatjes!

5 november 2014, 17.33 uur · Aangepast 5 november 2014, 22.32 uur

Filmregisseur Ruud van Hemert kon volgens Frank Schaafsma behoorlijk tekeer gaan tijdens de opnames van Schatjes!. De acteur van de film die dertig jaar geleden een hit werd, heeft op de set behoorlijk wat zenuwen gehad.

'We stonden daar met trillende lipjes op de set', vertelt Schaafsma vandaag tijdens het AT5-programma In de Stad. 'Ruud ging me net zo lang duwen, trekken en sarren totdat ik zo kwaad werd en hem een hengst teruggaf. En dan riep hij tegen de cameraman: Frank is zover, draaien!' Van Hemert had ook geen medelijden met de jongere acteurs. 'Ruud kon ook tegen de kinderen tekeer gaan. Hij ging echt niet wachten tot een kind ging huilen op de trap. Dan kneep hij hem in zijn kont.' Misschien niet eens een gekke oplossing volgens de acteur: 'ga jij maar eens een dag wachten totdat een kind gaat huilen.'

Het acteerwerk heeft blijkbaar zijn vruchten afgeworpen. Een miljoen liefhebbers bezochten de film in de bioscoop. Nog eens miljoenen huurden de videoband om Schatjes! thuis te bekijken. De film die dit seizoen dertig jaar bestaat verschijnt vanavond vernieuwd op het witte doek. Familie, bekenden en de acteurs van toen komen bijeen in Het Ketelhuis om de nieuwe versie te bewonderen.