Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fred Ros opnieuw voor de rechter

6 november 2014, 11.26 uur · Aangepast 6 november 2014, 20.03 uur

Fred Ros, de nieuwe kroongetuige in het langlopende liquidatieproces Passage, wordt vandaag weer op een openbare zitting gehoord.

Verslaggever Mark Schrader is voor AT5 aanwezig in de rechtszaal. 

De 46-jarige Ros heeft de afgelopen maanden verklaringen afgelegd, die justitie hoopt te kunnen gebruiken om veronderstelde opdrachtgevers van liquidaties veroordeeld te krijgen.  Hij verscheen dinsdag ook al voor de rechter.

Fred Ros werd bij de rechtbank veroordeeld tot dertig jaar cel. In ruil voor zijn verklaringen heeft het OM Ros in hoger beroep een gehalveerde strafeis toegezegd.

OM is bang dat wij - journalisten - stiekem foto's van Fred Ros zouden maken ipv bijvoorbeeld twitteren.. #passage

— Mark Schrader (@markschrader) November 6, 2014 De rechtbank veroordeelde drie Passageverdachten tot levenslang; zij waren uitvoerders van de zeven moorden waar het proces om draait. Dino Soerel en Ali A. werden vrijgesproken van het geven van moordopdrachten.

Ros zelf heeft een regisserende rol gespeeld bij liquidaties dan wel pogingen daartoe. Ros heeft ook over verklaard over moorden en verdachten die buiten het bestek van het lopende proces vallen. Een van die verdachten is Willem Holleeder. Het hof houdt voor het liquidatieproces zitting in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.